Festligt, folkligt, fullspikat i Sjöfartsmontern!

Den populära Sjöfartsmontern på bokmässan i Göteborg var mycket välbesökt också i år. Vid flera programpunkter var det mer än fullt med besökare. När SVT-profilen Anne Lundberg berättade om TV-serien Landgång slogs alla tiders publikrekord i montern.

Många andra inslag lockade ett stort antal åhörare som när SEKOs vice ordförande Tomas Abrahamsson avslöjade att SEKO instiftar ett nytt författarpris i Ove Allanssons namn på 100 000 kronor. Tomas diskuterade dessförinnan med författaren Anders Wällhed om Allanssons store betydelse som sjöförfattare.

Programmet i montern var minst sagt varierat med bland annat presentationer av nya böcker om vikingar, en ny Estoniabok och ett föredrag av forskaren Kent Olsson om Svenska Amerika Linien som drog igång sin trafik mellan Göteborg och New York för precis 100 år sedan.
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB) hade tre intressanta presentationer och författarinnan Aino Trosell förklarade varför Göteborg behöver ett nytt varvshistoriskt museum.

Kort sagt var Sjöfartsmontern också i år en guldgruva för alla som är intresserade av sjöfartskultur.

Flera besökare valde att under mässan bli medlemmar i Sjöfartens Kultursällskap och av dessa vann fyra stycken filmaren Marin Jönssons film Gripsholm – en kärlekshistoria , den fascinerande berättelsen om Rune Dahlstrands liv.

De fyra vinnarna blev Monica Damerau, Johan Källsson, Aino Trosell och Göran Rosén.

Redan nu är det dags att boka in den 22-25 september 2016 i almanackorna. Då äger nästa års bokmässa rum och självklart finns även då Sjöfartens Kultursällskap på plats med Sjöfartsmontern!

IMG_5404 IMG_5413

Thomas Taro Lennerfors, årets pristagare av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris, och en fullsatt sjöfartsmonter.